Wist je dat?
De Latijnse naam betekent ‘Ros Maris’ ‘Dauw van de Zee’. Rozemarijn dankt zijn naam aan het feit dat hij het goed doet aan de kust. Volgens de legende hing de Heilige Maagd Maria haar mantel één nacht aan een rozemarijnstruik toen ze op de vlucht was voor de soldaten van Herod. De volgende ochtend bleek dat de witte bloemen onder haar mantel blauw waren geworden. Vanaf toen werd het kruid ‘De Roos van Maria’ genoemd. In het Oude Griekenland werd gedacht dat het de geest verrijkte en het geheugen opfriste. Studenten droegen het bij examens in hun haar om hun geheugen te verbeteren. Rozemarijn werd vanwege zijn associatie met herinneringen gebruikt bij bruiloften en begrafenissen. Rozemarijn zou goed groeien in de tuin van een gelukkig huishouden. Je kunt voor een verfrissend bad rozemarijn verpakt in een katoenen doek aan het water toevoegen. Een infusie van rozemarijn zou een ontspannende werking hebben. Rozemarijn werkt ontsmettend en werkt tevens goed voor een frisse adem.
Eigenschappen
Rozemarijn behoudt zijn smaak het beste als hele ‘naalden’, maar aangezien het moeilijk kan zijn deze door te kauwen, wordt rozemarijn door Silvo in kleinere stukjes gesneden. Eucalyptol geeft de smaak aan de etherische olie.
Gebruik
Sprenkel voor het roosteren over lams- of varkensvlees. Sprenkel voor het roosteren over aardappelen en pastinaak. Maak een heerlijke jus voor lam of eend met rode wijn, sinaasappel en rozemarijn. Sprenkel bij het barbecueën over de kolen voor een aromatische, rokerige smaak. Rozemarijn levert samen met olijfolie, knoflook en citroensap een frisse en smaakvolle marinade op voor bij vlees en vette vis.
Voedingswaarde
Energie per 100 g: 242 kcal
Eiwitten per 100 g: 4,9 g
Koolhydraten per 100 g: 21 g
Vetten per 100 g: 15 g
Suikers per 100 g: 0,01 g
Verzadigde vetzuren per 100 g: 7,4 g
Vezels per 100 g: 43 g
Natrium per 100 g: 0,05 g