Blog

Hoe gebruik je peulvruchten als vleesvervanger?

Blog

Hoe gebruik je peulvruchten als vleesvervanger?

Hoe-gebruik-je-peulvruchten-als-vleesvervanger2000x1125

Een populair voornemen is minder vlees of andere dierlijke producten eten, maar dat kan nog knap lastig zijn. Je moet natuurlijk alle essentiële voedingstoffen binnenkrijgen én lekker eten. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel lekkere vleesvervangers waarmee je jouw stukje vlees makkelijk kunt wisselen. Maar wist je dat je met peulvruchten ook heel veel lekkere en voedzame gerechten kunt maken? In deze blog vertellen we je meer over peulvruchten als vleesvervanger en delen we heerlijke recepten met peulvruchten in de hoofdrol. 

 

Wat zijn peulvruchten?

Waarschijnlijk at je al vaak peulvruchten zonder dat je wist dat peulvruchten een goede vleesvervanger zijn. Denk bijvoorbeeld aan klassieke Hollandse rechten als bruine bonen met spek of kapucijners. Vaak is er in dergelijke gerechten nog extra vlees toegevoegd, maar dat is echt niet nodig! Peulvruchten heb je namelijk in allerlei soorten, maten en smaken. Denk aan de ‘groene’ peulvruchten als doperwtjes en peultjes, maar ook aan witte en zwarte bonen of kidneybonen. Voor de groene bonen geldt dat ze boordenvol goede voedingsstoffen zitten, maar door de samenstelling niet geschikt zijn als vleesvervanger. Gelukkig geldt dit wel voor heel veel andere peulvruchten


Welke peulvruchten kun je gebruiken als vleesvervanger? 

Zoals je net al las zijn er ontzettend veel verschillende peulvruchten die je kunt gebruiken als vleesvervanger. Dit zijn bijvoorbeeld bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, kikkererwten, spliterwten, kidneybonen en sojabonen. Deze peulvruchten zijn hier uitermate geschikt voor omdat ze eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen bevatten. Wel is het zo dat je, om bijvoorbeeld genoeg eiwit binnen te krijgen, relatief meer peulvruchten moet eten. Als voorbeeld nemen we 100 gram biefstuk in vergelijking met 100 gram linzen. 100 gram biefstuk bevat ongeveer 22,9 gram eiwit en 100 gram gedroogde linzen 22 gram eiwit. Als je linzen kookt zetten ze echter uit en nemen ze toe in gewicht. Maar sommige peulvruchten zijn qua voedingswaarden zelfs een betere keuze dan vlees: ze bevatten geen verzadigd vet, geen zout (tenzij het aan de pot is toegevoegd) en veel vezel. Bovendien hebben ze een lagere milieubelasting. Dat is allemaal mooi meegenomen, toch?


3x lekkere recepten met peulvruchten in de hoofdrol

Het is heel fijn dat peulvruchten zo goed in een verantwoord eetpatroon passen, maar lekker eten is ook superbelangrijk. Wat ons betreft is dat een fluitje van een cent, mits je de peulvruchten lekker op smaak brengt. Er zijn heerlijke, kruidige gerechten met peulvruchten in de hoofdrol. Maak bijvoorbeeld eens deze chili sin carne of deze aromatische curry. Of overweeg eens om te snacken met peulvruchten! Een populair recept is geroosterde, knapperige kikkererwten die je supermakkelijk zelf kunt maken. Lees hieronder ons recept:

 


Zo maak je zelf geroosterde kikkererwten:

Ingrediënten:

 


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Giet de kikkererwten af en doe de kikkererwten bij elkaar in een schone theedoek. Probeer ze zo droog mogelijk te maken. 
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de droge kikkererwten op. Druppel de olijfolie er gelijkmatig overheen en strooi daarna de kruiden en specerijen over de kikkererwten. Hussel alles goed door elkaar met je handen.
  4. Plaats de bakplaat in de oven en rooster de kikkererwten ongeveer 15 minuten. Schep ze daarna even om en rooster ze daarna nog ongeveer 10 minuten totdat ze lekker knapperig zijn.
  5. Serveer de kikkererwten in een bakje. Snack ze!