Ingrediënten
Verwarm olie in een grote pan op medium vuur. Voeg de prosciutto toe aan de pan (zorg dat de pan zo warm is dat de pan sist wanneer je de ham erin legt). Bak deze voor ongeveer 2 minuten tot het knapperig is. Verwijder de prosciutto van de olie en leg deze op keukenpapier.
Minder het vuur en doe de ui in de pan. Bak deze voor 2 minuten tot de ui zachter wordt. Voeg de knoflook, ansjovispasta en tomatenpasta toe, bak en roer deze voor ongeveer 1 minuut. Roer de zongedroogde tomaten, balsamico azijn, oregano, cayennepeper en rozemarijn toe. Bak dit allemaal nog eens 30 seconden.
Voeg de gekookte prosciutto toe aan de pan, bak deze nog een minuut mee. Verwijder alles uit de pan en laat het tot kamertemperatuur afkoelen voor je het gebruikt. Bewaar al de overgebleven saus in een luchtdicht bakje in de koelkast.
Keukentip: - Probeer de Italiaanse XO Saus in dit recept voor de Varken en Broccolini roerbak - XO saus, de iconische kruidenrij, was gecreëerd in Hong Kong. Bedoelt om indruk te maken, was het bekend als een luxe mix voor gedroogde garnalen, coquilles, Chinese rauwe ham, knoflook en andere gerechten. De ingrediënten, gecombineerd in de basis van een olie, creëren een intense zoete, zoute en rijke umami smaak.